Det gäller att har en skyddsmur i arbetet och att tänka på hur man uppför sig även när man är ledig. Också när vänner dör måste professionalismen finnas där. Björn Carlberg är begravningsentrepenör och han lever med sin roll dygnet runt.
Begravningsentrepenör är man alltid. Det är en identitet med kostym och slips. Det gäller att tänka på vad man säger, vad man gör. Även på fritiden. – Jag kan inte uppföra mig hur som helst i Höganäs, säger Björn Carlberg, uppvuxen sedan barnsben med E. Karlbergs Begravningsbyrå AB som farfadern startade.
När han var liten visste han att föräldrarna arbetade med att gräva ner gamla tanter och farbröder, men han kände inte till några detaljer. Det är ungefär likadant med hans två barn.
Nu jobbar han med sina föräldrar och tycker att det fungerar bra. Han försöker att inte ta arbetet med sig hem, även om jourtelefonen står på dygnet runt, och han har också lärt sig vikten av att kunna stänga av känslorna i bland.
– Jag har en skyddsmur framför i jobbet. Men visst kan jag beröras. Jag har egna barn och om det är små barn som avlidit kan jag känna, tänk om det var vi. Man jag kan inte visa något. Jag är där för att göra mitt jobb. De anhöriga måste ha någon de kan luta sig mot så jag kan inte sitta och gråta, säger Björn Carlberg.
Han har begravt flera vänner och vänners föräldrar och samma sak gäller där. Men när begravningsakten börjar i kyrkan kan han också sitta ner och ta del som alla andra sörjande. Efteråt måste professionlismen ta över igen.
En ny begravninsbil kostar ungefär 800 000 kronor. Den här bilen är en avkapad och förlängs Volvo S80. Kistan kan lysas upp med spotlights om de anhöriga önskar det, till exempel på mörka vintereftermiddagar.
En begravning anses ofta vara en ganska dyr affär. För en vanligbegravning med kista, annons, musik och efterföljande träff i församlingshemmet med enklare mat, kaffe och kaka blir kostnaden ungefär 12 000 – 20 000 kronor. En billig kista kostar cirka 3000, mellanvarianten runt 6000 och dyra kistor i homogent trä börjar på 10 000 kronor.
– Men man ska komma ihåg att det inte är vad begravningen kostar som avgör hur fin den blir. Har man levt ett enkelt liv vill man kanske inte ha en jättestor och dyr begravning, säger Björn Carlberg.
Inne i besöksrummet finns pärmar med kistor så de anhöriga kan välja vad de vill ha. Dessutom går man igenom hur akten skall se ut. Vilken musik skall framföras? Ska det vara solosång? Vissa kunder vet exakt vad de vill ha medan andra är mer osäkra på vad den anhörige hade önskat.
– Man sitter vanligtvis inte och pratar om hur ens begravnings skall vara vid middagsbordet. Det finns par i 90-års åldern som levt tillsammans hela livet som aldrig har pratat om det. Men man kan skriva ner vad man vill och lägga pappert i en låda och tala om för sina anhöriga var de kan hitta det, säger Björn Carlberg.
Begravningssederna har ändrat sig genom åren. På Björns farfars tid var begravningsbyråns främsta uppgift att skaffa fram en kista, ibland från eget snickeri. Det övriga arbetet sköttes ofta av kyrka, släkt och vänner. När man slutade transportera den döde med häst och vagn behövdes någon som
hade en tillräckligt stor bil. Bit för bit har begravningsbyråerna tagit över hela jobbet med att ordna en begravning.
Björn Carlberg är uppvuxen med begravningsbyrån som farfar startade. Nu är den den del av hans liv, dygnet runt.
– Vi står för kunskap. Dessutom är det vår uppgift att sköta allt så som de anhöriga vill ha det även om det inte är enligt normen. Det kan gälla att man skaffar fram en lila kista eller att kistan ska bäras genom stan, säger Björn Carlberg. Naturligtvis kan det bli fel. Då är det också begravningsbyråns uppgift att ställa allt tillrätta.
– Har det kommit gula rosor i stället för röda rosor eller om prästen eller solisten har missat tiden ordnar vi det, säger Björn Carlberg.
Under en tid var döden omgiven av stort hysch-hysch. Björn Carlberg märker att att det håller på att luckras upp. I stället för att behöva smyga in sent på kvällen i läkarrock för att hämta någon som avlidit på ett vårdhem, kan man nu komma i kostym mitt på dagen och göra allt öppet.
Det har också blivit vanligare att barn deltar vid begravningar, något som Björn tycker är bra. – Barnen följer ju med och hälsar på hos farmor och farfar och plötsligt finns de inte där längre.
Vi uppmuntrar också att barnen gör något till begravningen, kanske ritar en teckning. Många barn lägger ner hela sin själ i teckningen för att de vill göra något fint till farmor eller mormor. Jobbet som begravningsentreprenör innehåller många utmaningar. Olika kulturer har olika seder. – Vissa vill att begravningarna sker på ett visst klockslag, andra att de ska ske inom tre dagar. Vi kan inte allt, men vi har material så vill kan läsa på in oss på exempel muslimska eller buddistiska
Ur HD:s reportaget 10 juli 2005.
Reporter: Josefine Sjöqvist
Foto: Åse Bengtsson
Kistorna kommer vaddade för att inte skadas under transporten. Björn Carlberg tycker att det är en fördel att ha både lager och bil i anslutning till kontoret. Då kan man sköta allt från samma utgångspunkt.